Megosztás

Hasznos info

Lúgos víz

2012.09.14.

A víz biológiai jelentősége óriási, hiszen az emberi test több mint felét alkotja. A sejt- és testnedvek alapvető alkotóeleme a víz. Az emberiség már évszázadok óta tisztában van vele, hogy számos rendellenességet a nem elegendő mennyiségű vagy minőségű víz fogyasztása okoz. Hiányát az ember 2-3 napnál tovább nem igen élheti túl.

A vélemények megoszlanak, hogy mennyi is a napi folyadékigénye szervezetünknek, de talán a legideálisabb testtömegünk alapján kiszámolni. Így egy felnőtt embernek súlyának10 kilónként 3-3,5 dl vízre van szüksége naponta.

Annak ellenére hogy a lúgos vízzel kapcsolatos kutatások már több mint 50 éve folynak világszerte, hazánkban igencsak új keletű jelenségnek számít. Ezek a kutatások már hosszú évek óta folytak, és igen pozitív élettani hatásokról számoltak be a Távol-Kelettől egészen az Egyesült Államokig. Igazi jelentőségre azonban akkor tett szert, amikor Dr. Robert Young, a sav-bázis egyensúly nagy úttörője- a PH csodacímű könyv szerzője-pártfogásába vette, és mindenkit az ionizált lúgos víz fogyasztására buzdított.

Hatását úgy fejti ki, hogy semlegesíti a savas bomlástermékeket, amelyek így a vérben könnyebben oldódnak fel. Így szervezetünkből is könnyebben tudnak távozni akár a vizelettel, akár az izzadsággal.

A tiszta víz pH-ja 7-es vagyis semleges,a lúgos víz pH értéke 9,3.

Az ionizált lúgos víz elektrolízis során készül. Hogy miben is különbözik az ilyen eljárás során előállított víz a sima víztől? Íme:

 • Az így létrejövő víz oxigéntartalma akár a többszöröse is lehet a csapvízének. Ez segít a lúgosításban, megkönnyíti a salakanyagok feldolgozását, és nem túl kedvező a kórokozók számára.
 • Az elektrolízis során létrejövő víz molekuláiban a negatív töltés dominál, amely antidioxáns hatású, valamint segíti a szervezet lúgosítását. A sima csapvízben vagy ásványvizekben a pozitív molekulák dominálnak.
 • Molekulaszerkezetéből adódóan nagyobb a hidratáló képessége, mivel könnyebben felszívódik. (Fogyasztás után 1 percen belül megkezdődik a felszívódás.)

lúgos víz napi ajánlott fogyasztási mennyisége 1, 5-2 liter. A lúgos víz nem „csodavíz”, 1-2 pohártól még nem várhatunk sokat. Hatása 2-3 hét folyamatos fogyasztás során mutatkozik meg, de igazán nagy eredmények elérése érdekében nem ritka, hogy fél évig is fogyasztani ajánlatos. A megfelelő étrenddel kombinálva a savasodást okozó „melléktermékek” eltávolíthatóak szervezetünkből.

Amellett, hogy testünkben visszaállítja a megfelelő sav-bázis egyensúlyt, számos kedvező hatást tulajdonítanak neki:

 • Lassítja az öregedést, antidioxáns hatású és hatástalanítja szabadgyököket
 • Enyhiti a stresszt
 • Tisztítja a beleket, megszünteti a székrekedést és az emésztési problémákat
 • Erősíti, élénkíti az immunrendszert
 • Másnaposságra is kitűnő, hiszen csökkenti a véralkohol szintet
 • Szerepe lehet a rák megelőzésében, segítségével elkerülhetőek a vérnyomásproblémák, diabétesz, veseelégtelenség, köszvény, elhízás, fejfájás, bőrbetegségek és az asztma
 • Nőknél tisztítja a méh nyálkahártyáját, valamint a stresszes életmód következtében kialakuló menupauza esetén rendszeres fogyasztása során visszatérhet a menstruáció
 • Méregtelenít
 • Candida diéta során is elengedhetetlen
 • Cukorbetegeknél csökkenti a vércukor szintet

A lúgos vízzel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy fogyasztását kerüljük étkezés közben, vagy közvetlenül étkezés után. A gyomorsav pH értéke ugyanis 1, 5 ami szükséges is a megfelelő emésztéshez. Viszont annál kedvezőbb, ha reggel isszuk. Ebben a napszakban amúgyis sűrűbb a vérünk, megfelelően tudjuk hígítani már 1 perc alatt is 1-2 pohár lúgos vízzel.

Vannak azonban olyan esetek, amikor nem javallt a lúgos víz fogyasztása. Nem ajánlott például kalcium labilitású gyógyszerekkel egyidőben inni. (A gyógyszer bevétele után 1-1,5 órával már fogyasztható.)Valamint fontos kiemelni, hogy a magas vérnyomás elleni szerek hatását semlegesíti. Viszont az érfalak tisztítása véget meg is szünteti a vérnyomásproblémákat.

Használhatjuk főzéshez is, nem veszti el kedvező hatását. Sőt: ételeink hamarabb megfőnek, és a bennük lévő vitaminok enzimek sem sérülnek olyan mértékben, mint a sima csapvízzel. Közömbösíti a kávé kedvezőtlen hatását, valamint dobozos üdítők hígítása esetén az azokban található ízesítő-és tartósítószereket is.

Napjainkban már számos olyan készülék kapható, amely akár a házi vízhálózatra kötve képes ionizáltlúgos vizet előállítani. Rendelkezésre állnak olyan berendezések is, amelyek kombináltak hagyományos víztisztító készülékekkel esetleg képesek a csapvizet szétválasztani savas és lúgos vízre. Míg a lúgos vizet belsőleg, a savas vizet külsőleg ajánlatos felhasználni (például zuhanyozáshoz, de kitűnően kezelhetőek vele a pattanások, az ekcéma, a korpa vagy a lábszárfekély.)

vissza