Megosztás

Hasznos info

Miért fontos a lúgosítás?

Egyre több szakember véleménye, hogy számtalan- köztük több krónikus- betegség hátterében a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulása áll.

Az energiát szervezetünk az ételeinkben található cukor és zsír feldolgozásával nyeri. Optimális esetben a „feldolgozás” során keletkező savat kilélegezzük. Viszont ha a oxigénhiányos állapot áll fenn, olyan savak is képződnek, amelyeket a tüdő nem tud kiválasztani, ilyen például a tejsav. Ennek kiürítése a szervezetből a vese feladata. Mivel azonban teljesítménye korlátozott a tüdőével szemben (napi másfél liter vizelet), ezért a fennmaradó savat szervezetünkben raktározzuk. Az így visszamaradt bomlástermék szépen lassan eltömíti az ereket és a hajszálereket, nem kis problémát okozva. Az elsavasodást a fent említett oxigénhiány és a helytelen táplálkozás során bevitt túl sok szervetlen savat tartalmazó étrend és a rohanó életmód is okozhatja.

Az egészséges szervezet PH értéke 7,35-7,45 között található, viszont ha ez az érték 7,3 alá csökken akkor beszélünk a fent említett elsavasodásról vagyis acidózisról. Mikor szervezetünk sav-bázis egyensúlya felborul, testünk tartalékait veti be a visszamaradt savak megkötésére, de ezek a tartalékok végesek. Az acidózis a sejtek károsodását okozza, mely további tüneteket produkál.

zöldség lúgosításhoz

Ennek számtalan tünete lehet, melyek akár már első ránézésre megállapíthatóak:

  • Bőrpír, pattanások, fakó arcszín
  • Az ajkak fakók, elvékonyodottak
  • Szemfehérje piros, gyulladt
  • Lepedékes nyelv
  • Kellemetlen száj- és testszag
  • Kellemetlen puffadás, teltségérzet
  • Töredezett körmök

További tünetek, amelyekre felfigyelhetünk:

  • Elhízás, túlsúly
  • Fáradtság
  • Emésztési zavarok, túlzott savtermelés
  • Allergia, asztma
  • Depresszió
  • Narancsbőr

A rutin laborvizsgálatok nem mutatják ki az elsavasodást. Az elmúlt években számos próbálkozás volt a korrekt vizsgálati mód meglelésére.(Például a vizelet lakmuszpapírral történő vizsgálatától kezdve a BETA vizsgálatig)

A savasodásnak 3 különböző fázisát különböztetjük meg:

Rejtett savasodás: Testünk már teljesen telített a visszamaradt savas bomlástermékekkel, viszont a vér PH értéke még normális tartományban van.

Átmenetei savasodás: fertőzések gyulladások következtében kialakuló állapot, a betegségek tulajdonképpen egymást generálják.(Ördögi kör, hiszen több gyógyszer mellett az antibiotikum is savasító hatású)

Krónikus savasodás: a hosszabb ideje tartó savas PH már felsorolt betegségeket okozza, de súlyos esetekben vese-, máj- és szívelégtelenség is jelentkezhet.

Az elsavasodott szervezetben a különféle kórokozók is jobban „elélnek”.A különféle vírusok gombák(candida) a saját savtermelésükkel csak tovább rontanak a helyzeten.